1. >Vdiekhnovenie
  2. >Здравословен витамин E

Витамин E, както витамините A и C, е мощен антиоксидант, който защитава тялото от оксидативен стрес и увреждане на клетките, причинено от свободните радикали. Витамин Е също участва в синтеза на активния антикоагулант, поддържайки пропускливостта на клетъчните мембрани и намалявайки агрегацията на тромбоцитите в кръвта. Освен това витамин Е участва в защитата на червените кръвни клетки, генната експресия и предаването на нервни импулси в тялото. Поддържа и правилното функциониране на окото. Недостигът на витамин Е в тялото е много рядко явление, въпреки че хората с кистозна фиброза и цьолиакия са уязвими към неговия дефицит. Най-честите симптоми при липсата на витамин Е в нашето тяло са умора, анемия, увреждане на нервната система, мускулна дегенерация и податливост към инфекция. Витамин E се произвежда само от растенията. Най-ценните естествени източници са маслата, особено маслото от пшеничен зародиш. Добри източници на витамин Е са ядките, пълнозърнести храни и зелените листни зеленчуци: зелена салата, спанак и зеле.

Опитайте да планирате менюто си, така че да е богато на витамин E

Научете повече за вашето здраве на: Как да се справим с недостига на витамини през пролетта? Царевица – безглутенови зеленчуци