Pinterest

Blintzes - еврейски палачинки с плънка от гъби или извара

Рецепта за Blintzes – палачинки с плънка, традиционно ястие на еврейската кухня. Наименованието на ястието произлиза от старославянската дума „blin” и означава тънки палачинки сервирани с плънка от картофи или сирене, а също така сладка с плодове. Сирените палачинки са традиционно ястие от еврейската кухня, приготвяни по време на празника Szawuot, когато се ядат млечни храни.
Достъпни
4 човек/души
40 мин
Съставки
за 4 човек/души
3 яйца

Чаша вода

0,5 чаша мляко

¼ чаша захар ( за палачинки със сладка плънка)

Сол

1,5 лъжица олио

1,5 чаша брашно

400 г извара

3 жълтъка

2 лъжици захар

½ лъжичка ванилова захар

0,5 чаша намокрени стафиди

500 г пресни гъби (шапките), напр. манатарки

1,5 чаша нарязан лук

4 лъжици брашно

4 лъжици маргарин

Пипер
Съставки за 4човек/души
3 яйца

Чаша вода

0,5 чаша мляко

¼ чаша захар ( за палачинки със сладка плънка)

Сол

1,5 лъжица олио

1,5 чаша брашно

400 г извара

3 жълтъка

2 лъжици захар

½ лъжичка ванилова захар

0,5 чаша намокрени стафиди

500 г пресни гъби (шапките), напр. манатарки

1,5 чаша нарязан лук

4 лъжици брашно

4 лъжици маргарин

Пипер
  1. Стъпка 1
    В приготвената голяма купа излейте водата и млякотo.
  2. Стъпка 2
    Добавете захарта (при сладка плънка), сол и олио.
  3. Стъпка 3
    Постепенно прибавяйте брашното, така, че докато бъркате да получите тесто без бучки и с консистенция на заквасена сметана.
  4. Стъпка 4
    Разбъркайте с миксера всички съставки освен стафидите до получаване на гладка консистенция.
  5. Стъпка 5
    Сипвайте около 4 лъжички на палачинка.
  6. Стъпка 6
    Запържете малко лука.
  7. Стъпка 7
    Добавете брашното и разнесете да не се получат бучки.
  8. Стъпка 8
    Добавете сол и пипер по вкус. Задушете до сгъстяване. Слагайте по 2 лъжички от плънката върху палачинка.