Pinterest

Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

Финската маса никога не се е отличавала с изобилие, дълго време жителите на тази страна не са използвали ястията, добавяйки към ястията основно магданоз и копър. Основата на повечето ястия са рибата и картофите и калалаатикко (kalalaatikko) не е изключение. Калалаатикко е запеканка с риба. Въпреки, че има различни варианти на запеканката, основната съставка навсякъде е една и съща.
Лесни
4 човек/души
30 мин
Съставки
за 4 човек/души
300 г прясна херинга

800 г картофи

80 г лук

50 г олио

130 г мляко

2 яйца

1 лъжица пшенично брашно
Съставки за 4човек/души
300 г прясна херинга

800 г картофи

80 г лук

50 г олио

130 г мляко

2 яйца

1 лъжица пшенично брашно
  1. Стъпка 1
    Обелете картофите, нарежете ги на средни парчета и ги поставете в намазана с мазнина тенджера.
  2. Стъпка 2
    Почистете прясната херинга, нарежете на средни парчета и я поставете върху картофите.
  3. Стъпка 3
    Картофите и херингата се поръсват с дребно нарязания лук, всичко посипете с брашно и залейте с олио. Задушете на слаб огън.
  4. Стъпка 4
    Към сварените картофи с херингата излейте яйцата смесени с млякото.
  5. Стъпка 5
    Печете във фурна около 10 минути и сервирайте гореща.