През 1795 г. Никола Аперт открива консервирането и стерилизацията чрез топлина. Истинска революция! До откритието му ние сме съхранявали храна благодарение на стари техники като осоляване, сушене, пушене, ферментиране, както и заливане в захар или мазнина. Техниката за консервиране, отличаваща се със своите леснота и ефективност - оттогава се използва от поколения готвачи и в голям мащаб от специализирани компании като Bonduelle. Ето как може да правите свои собствени зеленчукови консерви, спазвайки правилата за здраве и безопасност.
Подготовка на материалиПравилата за хигиена при приготвянето на стъклени буркани, независимо дали са с панти или винтови капачки, трябва да се спазват стриктно, за да се избегне замърсяване или развитие на нежелани бактерии. Бурканите трябва да са в перфектно състояние, да не са начупени или напукани. Измийте ги внимателно с веро и неабразивна гъба, изплакнете обилно с топла вода, след което ги оставете да изсъхнат, без да ги бършете. Сварете гуменото уплътнение или капачките на бурканите. Почистете ръцете си, както и кухненския плот.
СъставкитеДори и зеленчуковата ви градина да е пълна със зарзават е важно да изберете реколта, която е свежа, с добро качество и най-важното - не е наранена. Измийте ги и ги пригответе (обелете, почистете, нарежете), като винаги спазвате строги хигиенни правила. Не използвайте замразени зеленчуци. Повечето зеленчуци стават по-апетитни, когато са предварително сварени за 2 минути във вряща вода, след което се отцеждат. Поставете зеленчуците в буркани, докато са още много горещи, и напълнете бурканите до 2 см под върха. Налейте течност, ако това се изисква от рецептата.
Затваряне и стерилизиране на бурканиПродължете със стерилизацията, като загреете бурканите на или над 100°C. Поставете гумените уплътнения или капачките и внимателно затворете бурканите. След това преминете към топлинната обработка в електрически стерилизатор, голяма тенджера или тенджера под налягане с кърпа на дъното, за да избегнете удрянето на бурканите помежду си от кипящата вода. Оставете да заври и спазвайте продължителността, посочена в рецептите, за да гарантирате оптимално съхранение. Извадете бурканите след като водата се охлади. Оставете ги да изстинат и не забравяйте да ги надпишете! Фабриките на Bonduelle следват същите стъпки, но в по-голям мащаб, разбира се!