Калдо верде - португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци
Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega". Зелето couve gallega не става на глава, а единствено пуска през цялата година единични листа. Може да се замени с италианско зеле, което както "couve gallega" трябва да се добави към супата след като предварително е много дребно нарязано.
Лесни
4 човек/души
60 мин
Съставки
за 4 човек/души
150 г италианско зеле
60 г суха чеснова наденица или chorizo
1,5 големи картофи (около 250 г)
0,75 литра вода
1 лъжичка сол
Четвърт чаша зехтин
Червен пипер
60 г суха чеснова наденица или chorizo
1,5 големи картофи (около 250 г)
0,75 литра вода
1 лъжичка сол
Четвърт чаша зехтин
Червен пипер
Съставки за 4човек/души
150 г италианско зеле
60 г суха чеснова наденица или chorizo
1,5 големи картофи (около 250 г)
0,75 литра вода
1 лъжичка сол
Четвърт чаша зехтин
Червен пипер
60 г суха чеснова наденица или chorizo
1,5 големи картофи (около 250 г)
0,75 литра вода
1 лъжичка сол
Четвърт чаша зехтин
Червен пипер
- Стъпка 1Италианското зеле трябва да се измие със студена вода. След това трябва да отделите листата от главата и да ги нарежете на тънки ивици.
- Стъпка 2Така приготвеното зеле трябва да оставите за половин час.
- Стъпка 3Наденицата трябва да се надупчи с вилица на няколко места и да се свари във вода на силен котлон.След като водата заври, намалете котлона и варете 15 минути. След това подсушете и нарежете на парчета.
- Стъпка 4Обелете картофите и варете в подсолена вода 15 минути.
- Стъпка 5Извадете картофите и внимателно намачкайте на пюре. След това го върнете обратно в тенджерата с водата от картофите.
- Стъпка 6Добавете зехтина и сварете.
- Стъпка 7Нарязаното зеле изсипете в тенджерата и варете 5 минути.
- Стъпка 8Поставете наденицата и варете още 3 минути.
Открийте също...