Dhal - индийска крем супа от леща

В Индия има поговорка, че поне веднъж дневно във всяка индийска кухня се яде dhal. Dhal – Това е супа-пюре от различни видове бобови растения: боб, грах, леща, боб мунг с къри и гарам масала – смес от различни подправки.
Лесни
2 човек/души
45 мин
Съставки
за 2 човек/души
Dhal:

6 чаши вода

1-2 глави лук

2 чаши жълта или червена леща

2 лъжички сол

1 ½ лъжички куркума

2 лъжички гарам масала

Скилидка чесън

Парче от корен на джинджифил

Парче люта чушка

Половин консерва белени домати

Бучка масло

Пресен кориандър

Гарам масала:

4 лъжици кориандър

2 лъжици ким

2 лъжици черен пипер на зърна

2 лъжички карамфил

2 лъжички кардамонови семена

2 парчета канела по 5 см
Съставки за 2човек/души
Dhal:

6 чаши вода

1-2 глави лук

2 чаши жълта или червена леща

2 лъжички сол

1 ½ лъжички куркума

2 лъжички гарам масала

Скилидка чесън

Парче от корен на джинджифил

Парче люта чушка

Половин консерва белени домати

Бучка масло

Пресен кориандър

Гарам масала:

4 лъжици кориандър

2 лъжици ким

2 лъжици черен пипер на зърна

2 лъжички карамфил

2 лъжички кардамонови семена

2 парчета канела по 5 см
  1. Стъпка 1
    Хубаво измийте лещата и я накиснете за през нощта.
  2. Стъпка 2
    Поставете лещата в тенджера и налейте водата в която е седяла цяла нощ. Оставете на котлона да заври.
  3. Стъпка 3
    Нарежете лука и доматите и заедно с всички подправки (оставете маслото) добавете в тенджерата с лещата. Варете 1 час и 15 минути на слаб огън, бъркайки на всеки 15 минути.
  4. Стъпка 4
    Когато ястието бъде почти готово, добавете маслото и нарязания пресен кориандър.
  5. Стъпка 5
    Гарам масала: всяка подправка запържете в тиган за около 15 минути. Когато всички бъдат готови, ги смесете и ги смелете в мелничка за кафе. Гарам масалата трябва да се съхранява в сух затворен съд.
Съвет за готвене, заглавие
Dhal се сервира гореща заедно със зеленчуци и чапати.