1. >Ot-1853-nasam
  2. >Историята на един пионер в растителната храна

Преди много, много време... Двама приятели, Луи - Антоан Бондюел и Луи Лесафре - Русел, обединяват усилията си, за да открият дестилерия за алкохол от зърно и хвойна.

Намираме се през далечната 1853 г. в северната част на Франция. Ако на тези двама мъже им беше казано, че приключението, в което ще се впуснат, ще продължи повече от сто и петдесет години и че името Bonduelle един ден ще стане известно от Нормандия до Урал, щяха ли да повярват на себе си?

Не сме толкова сигурни...

Но нека започнем от самото начало.

Глава 1: От дестилерията до граха

Намираме се през 1862 г. в Ренескюр, френско село, разположено на границата между Норд и Па дьо Кале. Ренескюр е люлката на семейния бизнес, където двамата партньори купуват ферма и земя, за да създадат зърнена алкохолна дестилерия, обор за добитък и малцова къща. Отново там през 1926 г. братята Пиер и Беноа Бондюел превръщат изоставена плевня в консервна фабрика и произвеждат 90 000 кутии грах!

След войната бизнесът с консерви на семейство Бондюел се радва на голям успех. Ще отворим консервните им кутии! И през 1947 г. бе освещаването: марката Bonduelle бе родена... Марка, която вече се утвърждава като пионер в растителните храни.

Глава 2: От Ренескюр до Копенхаген

Намираме се в Дания през 1989 година. Вратите на Европа се отвориха за консервените кутии на Bonduelle, които привличат все повече и повече държави. След това Германия през 1969 г., след това Италия, Обединеното кралство, Бенелюкс и дори Португалия, Bonduelle не спира с покоряването на континента, чак до Дания през 1989 г.

Междувременно се открива нова фабрика в Естре-Монс във Франция и компанията инвестира в нова сфера: замразени зеленчуци: 300 тона замразени зеленчуци са продадени от 1968 г.! Пионерът в Европа, Bonduelle е една крачка напред.

Глава 3: Семейната епопея продължава

Вече сме 1998 г., на Парижката фондова борса. Компанията Bonduelle току-що бе листвана на вторичния пазар! Докато продължава да се разширява географски, групата Bonduelle продължава да прави нововъведения, като добавя две нови струни към своя лък: с две кооперации произвеждащи сладка царевица (Coop de Pau и Maïsadour) и Fresh with Salade Minute, през 1997 г. Но семейство Bonduelle е здраво стъпило на земята и продължава да действа преди всичко в името на ценностите, в които вярва: почтеност и етика, опазване на околната среда, благополучие на населението. Този силен ангажимент се отразява в прилагането на силна и устойчива политика за социална отговорност и в създаването на фондацията „Луи Бондюел“ през 2004 г.

Приключението продължава с Bonduelle Traiteur през 2003 г. и Bonduelle North America през 2007 г. Седем поколения са продължили пътя, едно след друго от 1853 г. насам! През всичките тези години Bonduelle успя да запази своята семейна бизнес душа, като винаги гарантира, че развива дългосрочна визия, придавайки значение на своите действия (благополучие чрез растителна храна), като винаги действа в името на силни ценности и превръща своите служители в истински играчи и посланици.

И това прекрасно приключение далеч не е приключило! Ден след ден Bonduelle поема нови предизвикателства, представя нови продукти и услуги, за да запази нашата планета, да действа за благополучието на всички и да напише най-прекрасните страници от своята история. Най-доброто тепърва предстои!