Кремообразна полента с царевица и масло
Достъпни
4 човек/души
10 мин
20 мин
Съставки
за 4 човек/души
За полентата:
750 мл прясно мляко
250 мл вода
120 г царевичен грис (полента)
1 ч.л. сол
50 г краве масло
100 г настърган кашкавал
черен пипер на вкус
За сотираната царевица:
1 с.л. масло
1 ч.ч. царевица от консерва (отцедена)
½ ч.л. пушен червен пипер
¼ ч.л. чили люспи или черен пипер
1 с.л. ситнонарязанa мента
1 ситно нарязано халапеньо
1 с.л. ситно нарязана салвия
шепа листа пресен босилек
сол на вкус
За препърженото масло:
50 г масло
2-3 листа салвия
1 ч.л. червен пипер
750 мл прясно мляко
250 мл вода
120 г царевичен грис (полента)
1 ч.л. сол
50 г краве масло
100 г настърган кашкавал
черен пипер на вкус
За сотираната царевица:
1 с.л. масло
1 ч.ч. царевица от консерва (отцедена)
½ ч.л. пушен червен пипер
¼ ч.л. чили люспи или черен пипер
1 с.л. ситнонарязанa мента
1 ситно нарязано халапеньо
1 с.л. ситно нарязана салвия
шепа листа пресен босилек
сол на вкус
За препърженото масло:
50 г масло
2-3 листа салвия
1 ч.л. червен пипер
Съставки за 4човек/души
За полентата:
750 мл прясно мляко
250 мл вода
120 г царевичен грис (полента)
1 ч.л. сол
50 г краве масло
100 г настърган кашкавал
черен пипер на вкус
За сотираната царевица:
1 с.л. масло
1 ч.ч. царевица от консерва (отцедена)
½ ч.л. пушен червен пипер
¼ ч.л. чили люспи или черен пипер
1 с.л. ситнонарязанa мента
1 ситно нарязано халапеньо
1 с.л. ситно нарязана салвия
шепа листа пресен босилек
сол на вкус
За препърженото масло:
50 г масло
2-3 листа салвия
1 ч.л. червен пипер
750 мл прясно мляко
250 мл вода
120 г царевичен грис (полента)
1 ч.л. сол
50 г краве масло
100 г настърган кашкавал
черен пипер на вкус
За сотираната царевица:
1 с.л. масло
1 ч.ч. царевица от консерва (отцедена)
½ ч.л. пушен червен пипер
¼ ч.л. чили люспи или черен пипер
1 с.л. ситнонарязанa мента
1 ситно нарязано халапеньо
1 с.л. ситно нарязана салвия
шепа листа пресен босилек
сол на вкус
За препърженото масло:
50 г масло
2-3 листа салвия
1 ч.л. червен пипер
- Стъпка 1В тенджера загрейте млякото и водата със солта. Щом сместа заври, добави полентата на тънка струйка, като разбърквате постоянно с телена бъркалка, за да не стане на бучки. Намалете котлона и гответе на слаб огън 15-20 минути, или до сгъстяване. След като полентата се свари, добавете маслото и настъргания кашкавал. Разбъркайте добре, подправете с черен пипер на вкус и дръжте топло под капак.
- Стъпка 2В тиган загрейте маслото. Добавте царевицата и ситно нарязаното халапеньо, посолете, подправете с черен пипер и гответе на силен огън за 4-5 минути, докато започне да се зачервява. Накрая добавете всички билки.
- Стъпка 3В малък съд разтопете маслото на средно силен огън. Гответе, докато започне да покафенява леко и отделя ядков аромат (около 3-4 минути). Добавете ситно нарязаната салвия и пипера и гответе 20-30 секунди, като внимавате пипера да не прегори.
- Стъпка 4Разпределете топлата полента в чинии или купички. Гарнирайте със запечената царевица и полейте с препърженото масло.
Открийте също...