Салата с грах, брюкселско зеле и карамелизирани ядки
Изискани
4 човек/души
10 мин
35 мин
Съставки
за 4 човек/души
за салатата:
120 г микс зелени салати
60 г рукола
1 опаковка замразен грах Bonduelle
1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени
за брюкселското зеле:
500 г брюкселско зеле
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
за карамелизираните ядки:
100 г едро нарязани орехи
70 г тиквени семки
85 г мед
1 с.л. вода
½ ч.л. кайенски пипер
щипка сол на люспи
за ябълковия винегрет:
1 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан шалот
240 мл ябълков сайдер
1 стрък розмарин
1 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. едрозърнеста горчица
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
120 г микс зелени салати
60 г рукола
1 опаковка замразен грах Bonduelle
1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени
за брюкселското зеле:
500 г брюкселско зеле
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
за карамелизираните ядки:
100 г едро нарязани орехи
70 г тиквени семки
85 г мед
1 с.л. вода
½ ч.л. кайенски пипер
щипка сол на люспи
за ябълковия винегрет:
1 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан шалот
240 мл ябълков сайдер
1 стрък розмарин
1 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. едрозърнеста горчица
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Съставки за 4човек/души
за салатата:
120 г микс зелени салати
60 г рукола
1 опаковка замразен грах Bonduelle
1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени
за брюкселското зеле:
500 г брюкселско зеле
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
за карамелизираните ядки:
100 г едро нарязани орехи
70 г тиквени семки
85 г мед
1 с.л. вода
½ ч.л. кайенски пипер
щипка сол на люспи
за ябълковия винегрет:
1 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан шалот
240 мл ябълков сайдер
1 стрък розмарин
1 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. едрозърнеста горчица
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
120 г микс зелени салати
60 г рукола
1 опаковка замразен грах Bonduelle
1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени
за брюкселското зеле:
500 г брюкселско зеле
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
за карамелизираните ядки:
100 г едро нарязани орехи
70 г тиквени семки
85 г мед
1 с.л. вода
½ ч.л. кайенски пипер
щипка сол на люспи
за ябълковия винегрет:
1 с.л. зехтин
1 глава ситно нарязан шалот
240 мл ябълков сайдер
1 стрък розмарин
1 с.л. ябълков оцет
2 ч.л. едрозърнеста горчица
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
- Стъпка 1Почистете зелето, разрежете на две и сложете в купа. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Изсипете в тава покрита с хартия за печене и печете 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна с вентилатор, докато омекне и стане хрупкаво.
- Стъпка 2Загрейте голям тиган на средно силен огън. Сложете орехите и тиквените семки и запечете 2–3 минути, докато се затоплят и освободят аромата си.
- Стъпка 3Добавете меда, водата и кайенския пипер. Разбъркайте, увеличете котлона и гответе около минута. Изсипете върху хартия за печене, разстелете на един слой, поръсете с щипка сол и оставете да изстинат напълно.
- Стъпка 4В същия тиган зехтина (1 с.л.), сложете шалота и гответе около минута. Налейте ябълковия сайдер, сложете клонката розмарин и кипнете. Намалете котлона и оставете на тих огън за 10-12 минути, докато течността се редуцира до сос.
- Стъпка 5Махнете розмарина и прехвърлете сместа в купа. Добавете оцета и горчицата и на тънка струйка налейте зехтина при непрекъснато бъркане, за да получите емулсия. Посолете и подправете с черен пипер, разбъркайте и оставете настрана.
- Стъпка 6Изсипете граха в кипяща подсолена вода и оставете за около 2 минути. Прецедете и сложете в купа. Добавете зелената салата, руколата и зелето. Налейте ¾ от винегрета, разбъркайте и изсипете в плато.
- Стъпка 7Поръсете с натрошените карамелизирани ядки, добавете резенчета ябълка и полейте с останалия винегрет.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Печена тиква със Зеленчуков микс „4 сезона“
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Кето бургер с Croustis Cheesy веджи бургери
- ОТКРИЙТЕ РЕЦЕПТАТА
Пита бургер
Открийте също...















