Pinterest

Салата с грах, брюкселско зеле и карамелизирани ядки

Съставки
за 4 човек/души
за салатата:

120 г микс зелени салати

60 г рукола

1 опаковка замразен грах Bonduelle

1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени



за брюкселското зеле:

500 г брюкселско зеле

2-3 с.л. зехтин

сол на вкус



за карамелизираните ядки:

100 г едро нарязани орехи

70 г тиквени семки

85 г мед

1 с.л. вода

½ ч.л. кайенски пипер

щипка сол на люспи



за ябълковия винегрет:

1 с.л. зехтин

1 глава ситно нарязан шалот

240 мл ябълков сайдер

1 стрък розмарин

1 с.л. ябълков оцет

2 ч.л. едрозърнеста горчица

60 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус
Съставки за 4човек/души
за салатата:

120 г микс зелени салати

60 г рукола

1 опаковка замразен грах Bonduelle

1 ябълка, почистена и нарязана на тънки резени



за брюкселското зеле:

500 г брюкселско зеле

2-3 с.л. зехтин

сол на вкус



за карамелизираните ядки:

100 г едро нарязани орехи

70 г тиквени семки

85 г мед

1 с.л. вода

½ ч.л. кайенски пипер

щипка сол на люспи



за ябълковия винегрет:

1 с.л. зехтин

1 глава ситно нарязан шалот

240 мл ябълков сайдер

1 стрък розмарин

1 с.л. ябълков оцет

2 ч.л. едрозърнеста горчица

60 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус
  1. Стъпка 1
    Почистете зелето, разрежете на две и сложете в купа. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте. Изсипете в тава покрита с хартия за печене и печете 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна с вентилатор, докато омекне и стане хрупкаво.
  2. Стъпка 2
    Загрейте голям тиган на средно силен огън. Сложете орехите и тиквените семки и запечете 2–3 минути, докато се затоплят и освободят аромата си.
  3. Стъпка 3
    Добавете меда, водата и кайенския пипер. Разбъркайте, увеличете котлона и гответе около минута. Изсипете върху хартия за печене, разстелете на един слой, поръсете с щипка сол и оставете да изстинат напълно.
  4. Стъпка 4
    В същия тиган зехтина (1 с.л.), сложете шалота и гответе около минута. Налейте ябълковия сайдер, сложете клонката розмарин и кипнете. Намалете котлона и оставете на тих огън за 10-12 минути, докато течността се редуцира до сос.
  5. Стъпка 5
    Махнете розмарина и прехвърлете сместа в купа. Добавете оцета и горчицата и на тънка струйка налейте зехтина при непрекъснато бъркане, за да получите емулсия. Посолете и подправете с черен пипер, разбъркайте и оставете настрана.
  6. Стъпка 6
    Изсипете граха в кипяща подсолена вода и оставете за около 2 минути. Прецедете и сложете в купа. Добавете зелената салата, руколата и зелето. Налейте ¾ от винегрета, разбъркайте и изсипете в плато.
  7. Стъпка 7
    Поръсете с натрошените карамелизирани ядки, добавете резенчета ябълка и полейте с останалия винегрет.
Изненадайте себе си
Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +