Хранителни стойности в 100 г маруля: 100 г маруля има 12 калории, 1,36 г протеин, 2,87 г въглехидрати, 0,15 г мазнини

Съдържа още баластни вещества, калий, фосфор, калций, желязо, цинк, витаминC, B1, B2, B5, B6, PP, E,провитамин A.

Полезни действия на марулята:

Има успокояващи, сънотворни и антидепресивни свойства, благодарение на съдържанието на магнезий, хром и фолиева киселина.

Грижа за сърцето, утеха за душата

Марулята не само успокоява душата, но и благодарение на своя състав ефикасно се грижи за нашето сърце.

Зеленчук, издигнат на олтар

Смята се, че марулята е култивирана от див вид с горчиви листа, който се среща в Европа, Азия, Северна Америка. Отглеждала се е още през 4500 г. пр. н. е. заради маслото, съдържащо се в семената й. През VІ век пр. н. е. Персите започват да ядат листата й, а римляните им приписват лечебни свойства. Интересен е фактът, че император Август издига олтар в чест на марулята.

Отглеждай за късмет

В Китай се е смятало, че отглеждането на марули носи щастие. Те се сервират при изключителни случаи, като например рожден ден или Нова година.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти