1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Ряпа

Хранителни стойности в 100 г ряпа:

14 калории, 1.10 г протеин, 2.63 г въглехидрати, 0.10 г мазнини.

По съдържание на витамин С, ряпата почти два пъти превъзхожда портокала, лимона и зелето. Освен това, ряпата е богата още на витамини А, В1, В2, В5, РР, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, сяра, малко количество манган и йод.

Полезни действия на марулята:

Ряпата често намира приложение не само в кухнята, но и в медицината, заради своите лечебни свойства. Тя се използва за почистване и лекуване на стомаха и червата и има антисептично действие. 

Поради ниското съдържание на калории, ряпата е много подходяща за намаляване на теглото. Препоръчва се и при захарен диабет, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Помага за нормализирането на обмена на веществата и стимулира дейността на стомашно-чревния тракт. Доказано е, че съдържащите се в зеленчука антицианини и серни съединения, като глюкозинолати, имат защитни ефекти върху черния дроб.

Също така, ряпата помага за поддържане на нивата на кръвна захар. 

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти