1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Резене

  100 г резене - 69 kcal

Резенето съдържа калций, фосфор, желязо и витамини A1, B1, B2, C и E.

Ароматен анасон

Интересния аромат, зеленчукът дължи на своята деликатна нота анасон. Резенето може да се яде сурово, да се пържи, задушава, пече на фурна и скара и дори да се направи от него конфитюр. Идеално се съчетава като добавка към супи, рибни ястия и зеленчуци с цвекло, картофи, зеле, броколи или карфиол. В салатите се среща с маслини, каперси, червен лук, аншоа, рукола или ябълки. Може да се подправя със сол, пипер, лимонов сок, чесън или мащерка. Невероятна добавка към макарони.

Кашлица, лактация и колики

Резенето има отхрачващо действие, стимулира храносмилателната система и действа отпускащо. Млякото с добавка на резене е ефикасно в борбата със симптомите на грип и настинка. При кърмещи жени резенето стимулира лактацията, а на бебетата помага при проблеми с храносмилателната система – колики или подуване на корема.

Афродизиак

Ценят се също и семената на резенето, отварата от тях действа подсилващо, ускорява зарастването на рани и стимулира растежа на косата. Още в древността, резенето е използвано като идеален натурален афродизиак.

При проблеми с кожата

Резенето се използва като съставка в козметиката, предназначена за мазна кожа и в препаратите за хигиена на устната кухина.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти