1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Репички

  100 г репички – 14 kcal Репичките съдържат натрий, сяра, калций, желязо, магнезий, фосфор, целулоза, мед, хлор и витамини A, B1, B2, C, E и PP. Най-здравословни са сурови

Най-здравословни са репичките, консумирани сурови, в салата или към сандвич. Могат да се сервират задушени или варени. Листата на репичките също могат да се ядат, комбинирайки ги със салата, прясна краставица и див лук. Листата имат същите хранителни и вкусови стойности като корените.

За здраве

Репичките подобряват храносмилането и ликвидират киселините в стомаха. Лекуват киселини в стомаха, пречистват бъбреците, предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Добре влияят на зрението и въздействат на кашлицата. В своята диета трябва да ги включат хората, страдащи от ревматизъм.

Отлична памет Според народната медицина, репичките подобряват мисловния процес и усилват паметта, пречистват мозъка от излишната информация и го стимулират към работа. За красота

Репичката, както и ряпата, се нарича зеленчук на красивата коса, спомага за буйност и блясък. Подобрява кондицията на кожата и ноктите. Трябва да се консумира от всички, които искат да свалят няколко излишни килограма – репичките засищат, но от тях не се пълнее. Незаменим зеленчук в диетите за отслабване.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти