100г градински кресон – 11 kcal
Богат е на лесно усвоим йод, освен това съдържа витамини: A, B1, B2, E, PP и сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций.
На двора и в апартамента
Кълновете от градински кресон са малка зеленина, която можем да отгледаме в собствения си апартамент по всяко време на годината. Градинския кресон е подходящ за отглеждане в много влажна почва или дори под вода и цъвти когато е в леко алкална среда. Кресона може действително да се отглежда без почва, чрез използване на влажни хартиени кърпи или мокри памучени топчета. Това е един забавен начин да се въведат децата в радостите на засаждане на растения в градина. Но трябва да не забравяме, че кресонът това не са само кълнове – това растение расте до 30- 60 см. Листата на кресона са също вкусни, затова е хубаво да помислим и за тяхното отглеждане в градината. Отрязаният кресон, се нарязва като дивия лук. Добавя се към извара, супа, салати, може също така да се поръси върху филия с масло.
Многофункционален лек
Кресонът е известен като лек за язви по кожата, дезинфекцира устната кухина и храносмилателния тракт. Трябва да присъства в менюто на бременни жени и на деца, а също така при физически изтощени хора. Не може да се прекалява с него, тъй като е силно диуретичен.
Средство за премахване на лунички и за красива коса
Градински кресонът е също така невероятна козметика, подобрява вида на кожата и ноктите, преборва обриви и екземи. Интересен факт е, че французите най- вероятно са премахвали луничките и „изтривали” пигментните петна със сок от кресон, който има силно избелващо действие.
Подарък за фараоните
В Европа дошъл през древността, отглеждан е в Гърция и Рим. В древния Египет е бил ценено растение, предназначено като подарък за фараони почиващи в пирамидите.
Открийте списъците със зеленчуците ни
Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.