1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Магданоз

  100 г магданоз - 60 kcal

Магданозът съдържа витамини A1, B1, B2, C и E, както и калций, фосфор, желязо и магнезий.

Магданозът в кухнята

Коренът на магданоза най-често се използва като подправка за супи или салати. Неговите ароматни миризливи листа са известна подправка и заемат важно място до билките в кухнята, често служи и за украса на готовите ястия. Магданозът е известен по целия свят, цени се в италианската, френската и арабската кухня.

Лечебно растение

Листата на магданоза съдържат много провитамин А. Другото предимство му предимство е наличието на желязо и витамин С, което улеснява неговото усвояване. Затова се препоръчва неговата консумация заедно с други продукти, богати на желязо. Магданозът действа положително на храносмилателната, пикочната система, възбужда работата на хранопровода и действа антисептично.

Сушен или замразен?

Листата на магданоза могат да се замразяват или сушат, но замразени в по-голяма степен запазват хранителните си вещества, красивия цвят и аромата си, както повечето замразени зеленчуци.

Магданоз за здраве

Всяка част на магданоза е ценна и се използва в билколечението. Известните вещества на лекарства или инфузии са от корена на магданоз (RadixPetroselini), плодчета на магданоза (FructusPetroselini), листа и стръкчета магданоз (HerbaPetroselini) или магданозено олио (Oleum Pertroselini ).

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти