1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Овесен корен

  100 г овесен корен – 93 kcal

Съдържа калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини A, B1, B2, C, E. За подсилване

Поради богатството на витамини и хранителни вещества, неговата консумация се препоръчва на хора, подложени на диета или със слаб, чувствителен организъм. Консумацията на овесени корени се препоръчва и на физически и психически изтощени хора или на прекарали тежка и изтощителна болест.

Наситено пурпурно Овесеният корен е и декоративно растение – има много хубави декоративни пурпурни цветове. Вместо кафе

Овесеният корен, след изпичане, може да се използва вместо кафе.

Овесеният корен в кухнята

Овесеният корен се смята за много ценен зеленчук, заради своя вкус и хранителна стойност. Консумират се корените в жълто-сив цвят. Овесеният корен е висококалоричен зеленчук. Може да се използва за приготвяне на салати, супи или да се задушава, готви на пара, да се пържи самостоятелно или с други зеленчуци. Може да се сервира като основно ястие или да бъде гарнитура към месо, яйца или риба.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти