100 г козя брада – 17 ккал
Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.
Замразен, консервиран и в друга форма
Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна. Преди да го използвате трябва да го измиете внимателно, след което да го обелите (най-добре с гумени ръкавици), тъй като сокът на този зеленчук оцветява в червено. Ядливата част е в корените му, както и в листата. Козята брада е чудесно растение за замразяване и консервиране, тъй като когато е замразено или консервирано, то запазва хранителните си стойности.
Растение с добър вкус и лечебни свойства
Зеленчукът козя брада, както вече споменахме притежава големи хранителни свойства, много витамини и освен това е чудесен на вкус. Използва се в медицината в комбинация с други билки, като сърдечно-съдово лекарство и обезболяващо. Гликозидите придават на това растение чудесен вкус и определят неговите диетични свойства, особено при заболявания на храносмилателната система.
Когато Аспержите са твърде скъпи
Козята брада често се счита за зеленчук-еквивалент на много по-скъпите аспержи. Също така се нарича зимно аспержи, тъй като това растение е налично и през студените сезони.
Козя брада и змийска отрова
Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и 17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било "билката на усойницата".
Открийте списъците със зеленчуците ни
Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.