1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Козя брада

  100 г козя брада – 17 ккал

Растението козя брада съдържа натрий, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, хлор, каротин и витамини Е, B1, B2, C и PP. Това го прави изключително богат на хранителни вещества зеленчук.

Замразен, консервиран и в друга форма

Козята брада има вкус на аспержи, но е по-деликатна. Преди да го използвате трябва да го измиете внимателно, след което да го обелите (най-добре с гумени ръкавици), тъй като сокът на този зеленчук оцветява в червено. Ядливата част е в корените му, както и в листата. Козята брада е чудесно растение за замразяване и консервиране, тъй като когато е замразено или консервирано, то запазва хранителните си стойности.

Растение с добър вкус и лечебни свойства

Зеленчукът козя брада, както вече споменахме притежава големи хранителни свойства, много витамини и освен това е чудесен на вкус. Използва се в медицината в комбинация с други билки, като сърдечно-съдово лекарство и обезболяващо. Гликозидите придават на това растение чудесен вкус и определят неговите диетични свойства, особено при заболявания на храносмилателната система.

Когато Аспержите са твърде скъпи

Козята брада често се счита за зеленчук-еквивалент на много по-скъпите аспержи. Също така се нарича зимно аспержи, тъй като това растение е налично и през студените сезони.

Козя брада и змийска отрова

Козята брада започва да се отглежда като зеленчук-растение през 16-ти и 17-ти век. Преди този период е имало лечебна роля, било е използвано като лекарство срещу ухапване от пепелянка, затова името му е било "билката на усойницата".

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти