1. >Ot 1853 nasam
  2. >Ot poleto do chiniiata
  3. >Топинамбур

  100 г топинамбур – 306 kcal

Съдържа витамини: A, B1, B2, B6, C и E. Освен силиций, калий, калций, фосфор, желязо и цинк съдържа също така и  фруктоза, пектинови фибри и аминокиселини.

Конкуренция за картофа Топинамбурът е бил отглеждан от индианците, още преди откриването на Америка от Колумб. Грудката напомня малко на картофите, въпреки, че с малките си израстъци наподобява джинджифилов корен. На вкус наподобява на артишок или на круша, затова често е наричан земна круша. Може да се консумира суров, да се добавя към салати, може и да се вари, а също така както от картофа могат да се изпържат палачинки. Във Франция грудките на топинамбура са обичайна съставка на салатите. В Германия може да намерите водка – „Бренди Топинамбур”, продуктивността на алкохола от това растение е впечатляваща. Хранителната грудка на индианците

Подземните грудки на топинамбура от векове са били за индианците както храна, така и лекарство. По-късни изследвания са показали, че намалява нивото на лошия холестерол в организма, регулира кръвното налягане, а също така подобрява храносмилателния тракт. Препоръчва се на хора страдащи от диабет, особено в начална фаза на развитие на болестта. Диетите с участие на топинамбур имат диуретични свойства, затова е полезен също така и при бъбречни заболявания. На препаратите и ястията от земна круша се преписват също така и защитни свойства, стимулиращи организма за премахване на токсините като напр.на тежките метали.

Лимона на севера

Горещият чай с резенче топинамбур има вкусовите качества на чая с лимон. Поради това грудките на топинамбура са наричани „лимона на севера”.

За оцеляване В Америка топинамбурът има голямо значение за хората, практикуващи  изкуството на оцеляване. Многократно също така е спасявал от гладна смърт първите европейски заселници в Америка.

Открийте списъците със зеленчуците ни

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти