100 г чили – 40 kcal Съдържа натрий, калий, калций, магнезий, бета-каротин и витамини B1, B2, B6, C и E. Световноизвестна подправка

Чили е подправка, известна по целия свят, ценена от много кухни, сред които са индийската и мексиканската. Използва се най-често изсушена и на прах, но може да се намери сурова или маринована. Идеално подчертава и подсилва вкуса на ястието, но са известни и нейните сгряващи свойства. Все по-често я срещаме в компанията на сладки продукти и десерти, като традиционния или течния (за пиене) шоколад.

Люта и здравословна

Чили съдържа капсаицин – алкалоид, отговорен за нейния пикантен вкус. Субстанцията има също и здравословни свойства и се използва в производството на аналгетични и затоплящи мехлеми. Този алкалоид възбужда метаболитния процес и ускорява обмяната на веществата, чили може да помага и при диетите за отслабване. Провеждат се изследвания за прилагането на капсаицин в борбата срещу рака. Чилито е източник и на аскорбинова киселина, тоест витамин С.

Scoville Hotness Unit През 1912 година американския химик Wilbur Scoville разработил скалата Scoville, служеща за определяне на лютото в храната, особено на чушката чили. Лютото на чилито достига различни нива, в зависимост от нейния сорт и условията на отглеждане. Скалата Scoville  определя лютото въз основа на съдържанието на капсаицин.   Чили при самозащита

Капсаицинът се използва и в производството на лютив сълзотворен газ. Свойствата на капсаицина са от полезна при самозащита, не трябва да забравяме старателно да си измием ръцете след контакт с чили. Даже най-малкото количество, в контакт с лигавицата, очите, деликатните и чувствителни участъци на кожата, може да доведе до неприятни последствия.

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти