Спанакът е станал още по-модерен в днешно време. Пресните листа на спанака се използват като основа за много леки и хранителни салати, както и за много модерни салати. Спанакът си подхожда с други зеленчуци, плодове, сирена и меса. Замразеният спанак е много предпочитан като съставка на смути. [mlw_quizmaster quiz=10]
100 г спанак – 17 kcal Спанак ползи Съдържа баластни вещества, калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк, манган, флуор, витаминC, B1, B2, B6, PP, E, K,фолиева киселина, провитамин A. Спанак едно към десет
- Спанакът е известен с голямото си съдържание на желязо. Първите изчисления са извършени през XIX век от доктор Е. фон Волф, който сбърква при поставяне на запетаята. Спанакът съдържа 10 пъти по-малко желязо, отколкото се вижда от неговите данни! Грешката е забелязана едва през 1937 г.
- Добрата новина за всички, които обичат спанак – той така или иначе е сред най-полезните зеленчуци не само заради все пак внушителното си съдържание на желязо, но и заради огромните количества витамин С, Е, фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.
Безопасно желязо
Желязото, което естетствено се съдържа в спанака е напълно безопасно и дозирано, докато желязото приемано под формата на таблетки носи риск от предозиране, а това е изключително опасно, най-вече за децата.
Ключ към силата
Спанакът е чудесен източник на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма, и влиза в състава на системата, отговорна за производството на енергия и метаболизма. Препоръчва се най-вече за жените, децата и младежите по време на растеж.
Издръжливост на костите
Спанакът съдържа рекордни количества витамин K, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Спанакът произхожда от Персия, в Европа пристига заедно с маврите през IX век. Той много бавно си спечелва привърженици. Голяма популярност придобива едва след ІІ Световна война, популяризиран от американците. Реклама на този зеленчук става героят от анимационния филм – Попай морякът, който винаги има под ръка кутия спанак. Той я изпразва наведнъж, след което се втурва на бой и побеждава противника.Консервната кутия от анимационния филм
Открийте списъците със зеленчуците ни
Нашите рецепти
Дип от тахин - арабски сусамен сос
Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.
Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста
Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.