100 гр. рапица – 11 kcal Рапицата съдържа глюкоза, минерални соли, витамини от групата В и С. Вкусна и евтина Отглежда се в умерен и хладен климат – не е много претенциозно растение и толерира ниски температури. Известна е с зеленчукови и фуражни сортове. Била е много популярна преди да се започне отглеждането на картофи. Рапицата в кухнята Рапицата може да бъде сервирана вместо картофи към ястията от месо, често е варена, задушена или печена. Също така е съставка на супи или зеленчукови ястия. В Норвегия е неразделна добавка към празничните ястия.   Кой трябва да яде рапица? Рапицата съдържа почти 90% вода, идеално засища, а при това не доставя много калории, особено препоръчвана е при хора с наднормено тегло и на диета за отслабване. Известни са също така нейните действия предотвратяващи болести на кожата и окапването на косата, а също така се използва за подсилване на косата. Сиропът от рапица успокоява кашлицата !

Открийте списъците със зеленчуците ни

12 Зеленчуци на 60
Вижте всички зеленчуци

Нашите рецепти

Лесна
Средна
Трудна
< 15 Мин
15 - 45 Мин
45 m и +
  • Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Дип от тахин - арабски сусамен сос

    Рецепта за дип от тахин – паста от сусамени семена с чесън и лимонов сок. Дип от тахин - това е много известен сос използван в кухнята на арабските страни. Tахинът е сусамена паста, която е използвана като добавка към салати и бульони. При смесването й със счукан чесън, лимонов сок и вода се получава вкусен сос за салати и варени зеленчуци, риби, кебап, а също така и други ястия от арабската кухня.

  • Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Дип от хумус - арабски сос от нахут и сусамена паста

    Рецепта за дип от хумус с нахут, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите,докато чакат основното ястие. Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

  • Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

    Aлфахорес – много известни в Аржентина бисквити, пълнени с дулче де лече (млечен карамел, тофу) или конфитюр, може да бъдат поръсени с пудра захар или поляти с черен или бял шоколад.

Вижте още рецепти